15.9 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljProiectele POR, salvate în 2009

Proiectele POR, salvate în 2009

Proiectele care vor rămâne fără bani în cadrul Programului Operaţional Regional ar putea fi finanţate anul viitor din bani guvernamentali.

Decizia de a nu opri finanţarea proiectelor pentru care nu vor mai rămâne fonduri europene a fost luată de guvern la şedinţa de săptămâna trecută după ce la nivelul agenţiilor de dezvoltare regională s-au înregistrat avalanşe de cereri de finanţare pentru proiecte care vizează în special îmbunătăţirea infrastructurii de transport.

Proiectele care vor rămâne fără finanţare pe POR vor fi susţinute din Programul Naţional de Investiţii în Infrastructura Regională şi Locală de Transport, propunere înaintată de ministerul de resort. În Oltenia, numărul mare de proiecte depuse în cadrul Axei II a dus la stoparea cererii deschise de proiecte în cadrul acestei axe pe 16 octombrie. Potrivit ADR Sud-Vest, la nivelul regiunii au fost depuse până în prezent 42 de proiecte de infrastructură de interes judeţean, din care 24 au fost deja evaluate de experţi independenţi. Valoarea cumulată a proiectelor depuse se ridică la aproape 386 de milioane de euro, în timp ce alocaţia financiară pentru perioada 2007-2013 în domeniu este de 122,7 milioane de euro, adică valoarea proiectelor depuse a depăşit cu 175% valoarea alocată.

Cinci dintre aceste proiecte au fost deja contractate, urmând ca lucrările să fie demarate în primăvara anului viitor.

 

Trei proiecte din Dolj primesc bani la anul

 

Autorităţile centrale au stopat cererea deschisă de proiecte şi la nivelul regiunilor Nord – Est şi Sud-Est, unde valoarea acestora depuse a depăşit cu cel puţin 50% alocaţia financiară pe axa destinată infrastructurii rutiere. Pe lista de „rezervă“ a autorităţilor au fost trecute, pentru moment, 120 proiecte întocmite, în valoare totală de 1,1 miliarde de euro. Pe lista de aşteptare alcătuită pentru judeţul Dolj se află trei proiecte, printre care cel de modernizare a tronsonului de drum Segarcea-Cârna. „Iniţiativa guvernului României de a finanţa proiectele de infrastructură depuse de autorităţile publice locale este deosebit de importantă şi binevenită în ceea ce priveşte asigurarea îmbunătăţirii infrastructurii de transport la nivelul regiunii noastre“, se arată într-un comunicat remis vineri de ADR Oltenia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS